Sindy Main Sindy Nyheter 1 Sindy Nyheter 2 Sindy Nyheter 3
UTSTÄLLNINGAR MED SINDY DOCKAN

Club Sindy har genomfört ett flertal utställningar med Sindy dockan. Den mest kända var Sindy Magnifique som slog upp portarna i början av december 1998 och stängde sista mars 1999. Detta var den största utställningen hittills i världen med den brittiska Sindy dockan!

Utställningen omfattade allt från första Sindy dockan som släpptes 1963 i september till Funskools senaste modeller som Miss India Sindy. Club Sindy fick fantastiskt stöd från Funskool i Indien som skickade oss ett exemplar av varje modell av Sindy som fanns till försäljning i Indien.

Utställningen firade Sindys 35 års jubileum och ägde rum på Leksaksmuseet vid Mariatorget i Stockholm. Utöver sällsynta dockor som Splashing Out Sindy, så fanns här även en för tillfället speciellt designad Sindy docka som bar äkta diamanter och safirer! Sannolikt är denna docka världens hittills dyraste Sindy docka som designats. Värdet på smyckena hon bar låg strax under 50000 kronor i dåtidens penningvärde!

Sindy Magnifique vart PR mässigt en framgångssaga för Sindy. Enligt europa chefen för Hasbro skapade denna utställning mer publicitet om Sindy i media världen över än vad deras PR bolag hade lyckats med under alla åren Hasbro tillverkade Sindy!

Efter denna utställning har Club Sindy genomfört ett flertal mindre utställningar med Sindy. Bilden ovan är från 2006 då vi hade en utställning i Folkets Hus. Temat på denna utställning var precis som utställningen på varuhuset NK, världens mannekängdockor. På bilden ovan syns även Susy dockan från Creation & Distribution längst ner till höger och Candi till vänster. Utöver dessa dockor ställdes också Momoko, Susie, Jenny, Volks och anime figuriner ut! Ett stort tack till Gunvor Högstedt från Barbie Ringen som lånade ut sällsynta Barbie dockor till NK utställningen och en kostym till Action Man!

En mindre utställning genomfördes även 2003 då Sindy fyllde 40 år på Toy World museum. Club Sindy samarbetade med detta museum i princip från det öppnade i Stockholm tills de stängde verksamheten 2022. Förutom Sindy samarbete vi även kring Anime/Manga med museet. Sindys 40 års utställning hade endast ett 50 tal dockor placerade i olika scener. Sindy har även lånats ut till butiker, bland annat Cordon Blue Sindy (Option Collection), där hon som egenskap som kock stod med stekpanna i handen bland butikens dyrbara stekpannor och kastruller, vilket väckte positiv uppmärksamhet bland kunderna!

Club Sindy


Sindy, Barbie och Action Man på NK.

ENVIST RYKTE OM SUSY DOCKAN

Susy dockan från Creation & Distribution har funnit sin väg in bland samlare och finns i många samlingar. Hennes europeiska stil och leendet med stängd mun har charmat många, trots att Susy kläder inte kan matcha dockor som Barbie eller Candi. Susy är uteslutande en playline docka och i många fall kommit till korta därför konsumenter trott att hon inte håller någon högre kvalité för det låga priset i butiken på den tiden hon fanns att köpa i Sverige. Susys tillbehör och dockor är dock av mycket hög kvalité. Club Sindy mötte förvånade personer vid utställningen på NK där det tydligt stod att endast dockor som är tillverkade i hög kvalitet ställdes ut i montern och att Susy fanns där bland dem.

I samlarkretsar finns också ett märkligt rykte kring Susy där hon av och till kallas den svenska mannekängdockan! Detta är felaktigt. Susy är ingen svensk mannekängdocka men hur har hon fått detta rykte om sig?

Anledningarna kan vara flera. En av orsakerna till missförståndet kan vara att det var Club Sindy som inledde ett omfattande samarbete med Creation & Distribution kring Susy och att vi är en svensk sida. Susy hade en kort tid ett eget domän namn men vår kontaktperson på Creation & Distribution ville att Susy skulle dela sida med Sindy och så är det än idag!

Susy blev plötsligt ett nytt fräscht och okänt inslag hos samlare världen över. E-post ramlade in från nyfikna samlare som ville veta mera om Susy. Intresset ökade och frågor om var man kunde köpa Susy kom allt oftare. Samlre försökte också kontakta Susys tillverkare men de svarade inte skrev de besviket.

En annan orsak till ryktet kan också vara att några av Susys modeller enbart fanns i Sverige! Santa Lucia Susy och Merry X-mas Susys design är faktiskt framtagen här i Sverige! Om uppgifterna stämmer så var designen till dessa dockor framtagen av en person som arbetade på Leksam, svensk generalagent för Susy på den här tiden, det var hans hustru som designade dessa dockor åt Leksam!

Leksam skänkte också vänligen nog till Club Sindy ett antal Susy dockor som medverkade i Paris Fashion Doll Convention. Små broschyrer delades ut till deltagare om Susy. La Rose Susy lottades ut och Fun Fun Susy väckte stor uppmärksamhet bland samlare från USA med sitt arabiska utseende! Många bilder togs på henne. Men det var i försäljningsrummet dagen därpå Susy fick sitt största erkänande. Trots att Susy inte kunde matcha någon av Barbies kreationer flockades många unga flickor kring Susys bord och såg drömmande på henne. Ett bättre erkänande kan ingen docka få!

Club Sindy

JUBILEUMSUTSTÄLLNING SINDY 60 ÅR

För närvarande diskuterar vi en eventuellt ny utställning med Sindy men än har inga beslut om en sådan tagits. I Sverige genomfördes ingen 60 års utställning men Sindys ägare Pedigree avser att genomföra en junileumsutställning under 2024. Dock är det oklart var denna utställnig kommer att hållas i England. Vi på Club Sindy hoppas att utställningen kommer bli minst lika omfattande som den svenska jubileumsutställning Sindy Magnifique från 1998-1999 och att utställningen omfattar alla modeller av Sindy som tillverkats. Det vore tragiskt om man beskär utställningen till enbart att omfatta perioden 1963-1986, det vill säga Pedigrees egen period. Tyvärr är Sindys ägare inte lika flexibla som Mattel. Mattel har alltid insett vikten att ge alla samlare vad de vill ha oavsett vilken tidsepok och modell av Barbie de samlar på. Idag är Sindys fans som gillar Hasbro utfrysta!

Trots detta sagt så är vi väldigt nyfikna på denna utställning och framförallt allt unikt material som förhoppningsvis Pedigree kan ha i sina gömmor.

Varför ingen uställning i Sverige? Anledningen är helt enkelt att Club Sindy har vaknat upp från en lång törnrosa sömn på 15 år då vår hemsida och verksamhet legat i dvala. Under 2023 inleddes ett 9 månader långt arbete att uppdatera hela hemsidan med nya bilder och layout. Någon Sindy klubb existerar inte vilket också försvårar att genomföra en mer omfattande utställning vilket Sindys 60 års jubileum skulle kräva! Fortfarande pågår arbetet med att uppdatera hemsidan. Vi diskuterar hur vi ska utforma den nya huvudsidan. Fram till dess ligger den gamla kvar!

Club Sindy

DOKUMENTÄRFILM OM SINDY

Club Sindy har införskaffat professionell studio utrustning för att kunna göra en dokumentärfilm om Sindy och hennes historia. Det finns ingen bra dokumentärfilm om Sindy så vitt vi känner till och det ämnar vi ändra på. Dokumentären skall handla om Sindy dockan och inte om samlaren som brukligt är. Vi ämnar ta upp bakgrundshistorien till Sindy från premiären 1963 fram till 2006 då Funskool avslutade Sindys glansdagar.

Arbetet med dokumentären beräknas starta under andra halvan av 2025. Club Sindy har försökt att komma i kontakt med Pedigree men de svarar inte på våran e-post. Därmed utgår vi ifrån att inget intresse föreligger för projektet från deras sida, vilket försvårar åtkomsten till gammalt material så som reklamfilmer och annan dokumentation.

Eventuellt kommer vi begränsa dokumentären till enbart Hasbros period. Vad vi beslutar om beror på vilket källmaterial vi kan få fram från andra arkiv än Pedigree.

Club Sindy


Club Sindys nya videokamera för TV produktion. Även mikrofoner, videoredigerinsgprogram och annan nödvändig utrustning för fältbruk har köpts in.

ÄR SINDY DOCKAN VÄRDEFULL?

Frågan om det finns något värde i gamla Sindy dockor dyker av och till upp från allmänheten. Så Club Sindys egen expert kommer här redogöra kort vilka kriterier som krävs för att göra Sindy attraktiv bland samlare. Precis som mycket annat är det tillgång och efterfrågan som styr priset och vad en samlare är beredd att betala för en viss modell av Sindy dockan. Dock finns det några krav som måste vara uppfyllda för att generera de verkligt höga priserna.

Hur vanlig är modellen? Sindy är en playline docka, det vill säga att de flesta modellerna har vänt sig till barn och lek. Endast ett fåtal Sindy dockor är direkt gjorde med samlare i åtanke. För Hasbros del är det främst Diamond Princess, Edwardian Dream, Romance N Roses och Soiree Magnifique Sindy. Detta gör att dessa modeller generellt sett är lättare att få tag på än tex vissa playline modeller, vilket är en faktor som kan påverka priset på en viss modell av Sindy men inte alltid. Så är min gamla Sindy docka jag lekte med värdefull?

Sannolikt inte! Framförallt vill samlare ha Sindy i en obruten förpackning i perfekt skick, det kallas NRFB (never removed from box), det vill säga aldrig urtagen ur förpackningen. Är dockans förpackning utan skador så betingar de högst pris. Är modellen extremt sällsynt som Sindy & Scotty från 1989, Art. Nr 8074 svart rosa varianten, kan även dockor i "mint condition" bli attraktiva av samlare. En sådan docka har aldrig lekts med och hon har alla tillbehör och detaljer kvar. Det är helt enkelt en docka i perfekt skick utan något slitage men utan förpackning. En docka så sällsynt som Sindy & Scotty kan även hela, välvårdade tillbehör som jacka, kjolen mm bli intressanta. Detta då det helt enkelt är mycket svårt att uppbringa ett bra exemplar av modellen så en samlare försöker då det tredje bästa, hitta alla tillbehör som dockan skall ha i bästa möjliga skick.

Vissa playline modeller är mer förekommande än andra. Detta kan bero på hur stor upplaga man gjorde av modellen och hur många länder den fanns ute till försäljning. Det kan även förkomma olika varianter av samma modell i olika länder. Ett sådant exempel är Hasbros Party Girl från 1988 där den franska modellen skiljer sig ifrån den brittiska. Sådana detaljer kan skapa ett större intresse bland samlare.

Vilken Sindy är den mest sällsynta modellen av dem alla?

Om vi utgår från playline dockor och inte prototyper som aldrig släppts till försäljning på marknaden så är den i särklass sällsyntaste modellen Splashing Out Sindy. Endast 5 eller möjligen 6 exemplar är kända i perfekt skick i privata samlingar, det vill säga NRFB. Splashing Out Sindy är också en av världens absolut svåraste modeller att uppbringa överhuvudtaget. Oavsett vilken docka man samlar på. För en samlare av Hasbro Sindy är hon kronjuvelen i samlingen. Splashing Out Sindy i perfekt skick skulle sannolikt inbringa ett betydande belopp på en auktion!

Club Sindy


Bild av La Sposa Susy som Creation & Distrubutions kontaktperson Anita Chan skickade till oss.


Club Sindy besöker Susys generalagent på svenska leksaksmässan under tidigt 2000-tal.

GRATTIS BARBIE RINGEN

Club Sindy vill också grattulera Barbie Ringen, den svenska Barbie klubben som fyller 30 år i år. Vi önsakar alla deras medlemmar ett gott samlar år! Klubben grundades av Gunvor Högstedt 1994. Gunvor var en ödmjuk och mycket trevlig samlare med stor kunskap som även hjälpte Club Sindy med utställningar, lånade ut dyrbara Barbie dockor ur hennes personliga samling och gav oss goda råd. Club Sindy beklagar hennes bortgång.

Club Sindy

SINDY 60 ÅR UTSTÄLLNING I ENGLAND

Under perioden 30 mars till 11 maj pågår en diamant utällning för att fira Sindys 60 års jubileum på Chipenham Museum. Det är samlarna Karen Colley and Bonita Turner som ställer ut från deras privata samlingar av Sindy. Hur omfattande utställningen är och vilka tidsepoker av Sindy som utställningen återspeglar framgår inte på museets hemsida. Informationen är knapphändig men om man ändå råkar ha vägarna förbi.

Det framgår inte heller om detta är den utställning som omnämnts i media att Pedigree ämnar att göra eller om det är ett privat intiativ. Dock är det roligt att utställningen har blivit av och Club Sindy ska försöka få fram mer information om utställningen.

Club SindyCopyright © 2002-2024 Club-Sindy
All Rights Reserved