Sindy Main Sindy Nyheter 1 Sindy Nyheter 2 Sindy Nyheter 3


Save a Sindy 2022. The Warrior Sindy Collection. En gåva ifrån The Little Sindy Museum.

HÅLLARE I STERLING SILVER

Är du trött på dina gamla vanliga hållare för dina dockor och letar efter något exklusivare? Ja då är kanske detta något för dig? Hållare gjorda i sterling silver! Hållarna har svensk kontrollstämpel för silver och passar Sindy, Candi och Susy dockan utan problem. Varje hållare är gjord för hand och finns i två olika utföranden.

Haken är dock priset! Hållaren på bilden nedan kostade 17000 svenska kronor och tillverkades endast vid beställning. Personligen fortsätter vi på Club Sindy med våra standard hållare som är en aning billigare och kostar bara runt 10 kronor styck men om man nu råkar ha pengar i byrålådan och redan har köpt alla Sindy dockor man vill ha så kanske detta kan vara något?

Club Sindy


Exklusiva hållare i sterling silver för din favoritdocka Sindy. Kan det vara något som lockar?

VÄRDERINGSTJÄNSTER PÅ INTERNET

Det har numera dykt upp olika sätt att få sin docka värderad på internet. Det finns vissa saker man skall tänka på. Den vanligaste formen är de AI tjänster som Bing och Google erbjuder. Dessa söker över nätet på uppnådda auktionspriser, artiklar och mycket mera. I vissa fall även vad en viss modell har sålts för vid auktion. Men att utgå från dessa svar är inte att rekommendera. De säger väldigt lite om det faktiska värdet din docka kan ha. Några grundkrav finns för att en Sindy docka ska betinga ett högre värde. Bland annat obruten oskadd förpackning NRFB eller utan förpackning i perfekt skick med alla detaljer aldrig lekt med, samt upplagan den tillverkades i. Hur sällsynt den är.

Rent generellt kan sägas att en docka som lekts med och därigenom har slitet hår, kläder med mera inte är särskilt värdefull för en samlar av Sindy. De uppskattade priserna via AI tjänster är inget som är en tillförlitlig värdering av en docka.

Det finns också tjänster där man betalar för att få sin Sindy docka värderad. Här bör man ta reda på vem som står bakom denna tjänst och vilka experter som utför värderingen. Det borde ett seriös värderingsbolag kunna uppge vem deras expert är och om vederbörande arbetar för auktionsbolag mm. Var kritisk och ta reda på fakta innan ni betalar för en värderingstjänst. Kom ihåg att ni alltid kan fråga Club Sindy om ni har en Hasbro Sindy docka som ni undrar över. Vi gör ingen värdering men vi kan ge information om hur sällsynt din Sindy docka är och om den skulle kunna vara av intresse för en samlare. Det kostar inget. Skicka bara en bild så svarar vi.

Club Sindy


Diva Sindy. Exempel på en designad Sindy docka skapad av dockartisten David, England.


DET LILLA SINDY MUSEET

Om Ni tillhör den skara som gillar Sindy och har vägarna förbi Höga Kusten och Kramfors. Varför då inte boka in ett besök på det lilla Sindy museet? Museet är tillägnat den brittiska modedockan Sindy och det drivs av Martina, en sann entusiast och hängiven samlare av Sindy.

Martina har byggt upp ett museum som återspeglar utvecklingen av Sindy. Det var den 6:e september 1963 som Sindy lanserades med TV reklam. Pengarna som avsattes för denna reklam räckte inte för att täcka hela landet, utan man satsade på London. Trots detta vart Sindy en enorm framgångssaga. Sindy reste sig ur askan från Barbies första nederlag. Den dåvarande Barbie dockan baserades på den tyska Bild Lilli som ironiskt nog inte vände sig till barn. Många föräldrar ansåg vid den här tiden att Barbie såg vulgär ut och var inte lämplig för barn i Storbritannien.

Pedigree insåg raskt utifrån kritiken att det behövdes en helt annan typ av docka för att bli accepterad efter det motstånd Barbie fick uthärda. Sindy blev också raskt Storbritanniens bästa säljande mannekängdocka. Både 1968 och 1970 utsågs Sindy till årets tjejleksak! I Sverige utsågs Sindy till årets leksak 1976. Barbie fick vänta till 1996 innan hon blev årets leksak i Sverige!

Sindys mode var välgjord och återspeglade europeisk design, Twiggy modellen från 60-talet och flower power rörelsen och det mode som präglade tidsepokerna återspeglas mycket väl i Sindys utveckling. Faktum är att 60 och 70-tals modet även till viss del levde kvar på 90-talet som tex Groovy Collection ifrån 1992 av Hasbro.

1975 släpptes den första aktiva Sindy dockan, den numera legendariska Ballerinan som hade leder så att hon kunde posera som en riktig ballerina. En berömd och omtyckt modell bland samlare. Efter 1986 försvann Sindys klassiska modell då Pedigree beslöt att låta andra företag överta produktionen av varumärket Sindy, som såldes till Hasbro. Fansen till den klassiska Sindy dockan vart besvikna över hur Hasbro förändrade Sindy. Men med Hasbro kom en ny generation av samlare som uppskattade hennes förändring.

1996 släpptes den sista framgångsrika serien, Miss India Sindy av Funskool. Serien tillverkades för den indiska marknaden fram till 2005 då Funskool valde att ej förnya licensen för Sindy utan bytte helt enkelt namn på dockan till Mia! Designen på Funskools dockor var samma som Hasbros från 90-talet och så även efter namn bytet till Mia.

På museet kan man se alla tidsepoker och även många av Sindys vänner som Mark, Mitzi och Sindys lilla syster Patch. Här finns även Paul, Sindys pojkvän döpt efter Beatels medlemmen Paul McCartney. Dockorna är dels placerade i montrar men det finns även uppbygda scener, andra är i sina originalförpackningar.

TLSM (The Little Sindy Museum) har även Sindy dockor ifrån New Moons, Vivid Imaginations och Gicohi Preziosi. Martina berättar att hon började samla på Sindy 2018. Hon saknade sin barndoms docka som hon tyckte så mycket om. Så i september 2020 slog museet upp portarna efter att ha fått tillstånd ifrån Pedigree, Sindys ägare. Varför inte sprida glädjen och låta alla ta del av detta brittiska kultur arv som Sindys historia är.

Museets syfte är att hålla Sindy dockans historia vid liv tillsammans med samlare världen över som också har donerat föremål till museet. Tonvikten ligger framförallt på Pedigrees Sindy docka då den ligger henne varmast om hjärta men nyligen skapades en avdelning för Hasbro Sindy också. Så oavsett vilken modell av Sindy du gillar finns det här något för alla!

Det kostar ingenting att besöka museet men man måste boka tid. Detta sker enklast genom att besöka The Little Sindy Museum hemsida och komma överns om en tidpunkt via e-post.

Club Sindy är framförallt en sida som inriktar sig på Hasbros tidsepok men vi stöder aktivt Martina och hennes museum. Vi har skänkt ett antal Pedigree dockor men även Hasbro, Funskool och Giochi Preziosi Sindy. Vi är också mycket tacksamma för den gåva vi erhöll från Martina som tack för de Sindy dockor vi skickade till henne. Se bilden till vänster.

Dockan ingår i Save a Sindy 2022. The Warrior Sindy Collection. Hon står nu i en våra montrar tillsammans med Hasbro Sindy. Club Sindy ser fram emot fortsatt samarbete!

Club Sindy


Sindy är magisk, precis som Vivids häxa ifrån år 2000. Välkomna till Sindys lilla museum.

ÄKTA ÖRHÄNGEN TILL SINDY

Skickliga artister världen över lägger ned mycket tid på att ta fram en kreativ design som världens mest kända mannekänger skall bära upp i all sin prakt. Lyxiga aftonklänningar för galan eller vid mottagningar till vardagens lite trista men praktiska plagg. Ett fönster till historien och de olika kulturer som har präglat och förändrat modet genom tiderna. Allt från Rokoko till 60-talets bleka pasteller, starka färger och abstrakta mönster till dagens fantasifulla och uttrycksfulla design.

Historiens vingslag förändrar det flexibla och levande modet som bärs till vardags eller av super mannekänger och nej vi syftar inte på Naomi Cambpell eller Christy Turlington. De har skapat sig ett namn i modevärlden men kan ändå inte hota världskända Barbie eller Sindy. Dessa båda mannekängdockor har sammantaget 125 års erfarenhet av mode som återspeglar vårt kulturarv från 60-talet till idag, ett svårslaget rekord.

Det är varken Gucci eller Balenciaga och inte heller modedesigner som Ralph Lauren som är den drivande kraften bakom det mode som skapas idag till dockorna. Barbies tillverkare Mattel har och har haft kända designers som utvecklat och designat unikt mode till Barbie. Både Barbie och Sindy var ett fönster i årtioenden för modet i olika tidsepoker. Barbies arv låg med tonvikt på den amerikanska drömmen, den framväxande medelklassen och modet medan Sindys tonvikt fångade de europeiska influenserna under 60-talet och 70-talets ungdomsrevolt. Idag finns många dock artister som skapat sig namn, så som Jason Wu en taiwanesisk kanadensisk designer som arbetade för Candis tillverkare Integrity Toys.

De flesta dock artisterna förblir anonyma, en del är skickliga andra har det som en hobby. Men det alla har gemensamt är sin passion för Sindy eller Barbie. En av Sveriges skickligaste dock artist var Anita Alfredsson och hennes historiskt korrekta kreationer som Mel Queen of the Pirates.

En annan svensk dock artist arbetar på en exklusive Sindy docka. En beställning ifrån en samlare i England. Han berättar att dockan kommer bära smycken för 57000 svenska kronor och att ett av dem kommer tillverkas av Kaplans guldsmeder. Korset är centralt i designen, berättar han för Club Sindy. Smycket utförs i gotisk stil och skall integrera med spindelvävsmönstret i Sindy dockans svarta klänning. Korset består av vitguld med ädelstenar, precis som dockans örhängen. Dockans ansikte har målats om, nya ögon och läppar. Håret har rotats om enligt beställarens önskemål. Den totala budgeten för dockan är hisnande 72000 svenska kronor! Han berättar också att detta är hans sista exklusiva Sindy docka. Det blir inga fler därefter.

Namnet på dockan är Spellweaver Sindy och skall levereras innan juli månad i år.

Känner du till någon svensk dock artist eller designar du själv dockor? Skriv gärna till Club Sindy och berätta! Länken till e-posten finner du här.

Club Sindy


Örhänge formad till ett hjärta, köpt i en guldsmedsaffär för dockor som skall designas.

ÖRHÄNGEN NÄR MAN DESIGNAR

Tillhör ni dem som tröttnat på utbudet av örhängen i plast när ni har lagt ned hela er själ på en fantastiskt designad klänning eller annat mode till din Sindy docka? Då förstör de billiga örhängena i många fall genom att dra till sig oönskad uppmärksamhet genom sin fula utformning eller färger. Så vore det inte värt att spendera lite pengar för att få den rätta "lyxiga" designen som även matchar den grandiosa klänningen?

Svaret är absolut och det behöver inte vara särskilt dyrt heller. Kostnaden beror främst på vilken ädelmetall man väljer. Det billigaste alternativet är smycken gjorda i stål men utbudet där är starkt begränsade i varianter. Silver finns i ett rikt utbud till låg kostnad, dock måste man tänka på att piggen till örhänget kan vara för smal för hålet efter plastörhänget. Vi rekommenderar därför att man i första hand använder dockor som saknar örhängen, så som Monte Carlo Sindy. Men det går också att avlägsna huvudet och fästa örhänget med medföljande låset. Vi rekommenderar dock alternativ ett, då får man perfekta hål som man skapar själv och som passar örhänget. På så sätt behöver man inte heller avlägsna dockans huvud.

Silver har dock nackdelen att metallen oxiderar och blir svart med tiden. Detta kräver att örhängen avlägsnas och putsas regelbundet med silverputs. Något som med tiden sliter på plasten. Detta kan dock undvikas om dockan står i ett tätt förslutet skåp, ett vitrinskåp kan rekommenderas. Vitrinskåp ifrån Ikea uppfyller sällan kraven på täthet när dörren är stängd på grund av springor för att förhindra oxideringen på ett effektivt sätt.

Nästa steg är guld och ett örhänge i guld finns i många prisklasser. Fördelen med guld är att det inte oxiderar som silver men det är dyrare. Det finns både vanlig guld, vitguld och rödguld. Här finner man också ett brett utbud, allt från enklare örhängen till grandiosa örhängen med juveler som passar Sindy utmärkt. Ett guldörhänge kostar från strax under 1000 lappen. Precis som med silver örhängen så passar inte piggen till dockor som har haft örhängen av plast. Men om man skapar en unik design för sin favorit docka, varför då inte även ge henne ett par örhängen som lyfter fram designen istället för att förstöra den?

Egentligen sätter endast fantasin gränser vad man kan göra. Vissa örhängen kan man göra om till broscher för Sindy och ge den rätta lystern, vilket plast eller glas inte kan. Halskedjor och bergkristall är några tips för dem som vill skapa rätt lyster för sin docka.

Club Sindy


Copyright © 2002-2024 Club-Sindy
All Rights Reserved